Ζωγραφική και ψυχολογία

Ζωγραφική και ψυχολογία
27 Δεκεμβρίου, 2022 No Comments ΑΡΧΙΚΗ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ admin
Ζωγραφική και ψυχολογία

Ζωγραφική και ψυχολογία. Φαντάσου κάτι παρόμοιο με την ακτινογραφία. Επιπλέον φαντάσου κάτι σαν την  τομογραφία, κάτι που θα μας έδινε λεπτομερείς πληροφορίες για αυτά που δεν μπορούμε να δούμε.  Φαντάσου ένα μηχάνημα που θα εφάρμοζε μια τεχνική σάρωσης και στα πλαίσια μιας εξέτασης, θα μπορούσε να αποτυπώσει τη ψυχική μας κατάσταση και να μας την παρουσιάσει ως  εικόνα.

Ακόμα φαντάσου να μπορούσαμε να γνωρίσουμε την προσωπικότητά μας μέσα από  μια  τέτοια εξέταση. Φαντάσου να μπορούσαμε να αποτυπώσουμε τις αλλοιώσεις από αρνητικά συναισθήματα, περιβάλλοντα ή πρόσωπα. Φαντάσου να μπορούσαμε να βλέπαμε τους εισβολείς ή τις προσπάθειες να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και όλα αυτά ως χρώματα. Τέλος φαντάσου να μπαίναμε σε μια διαδικασία αποκατάστασης της χρωματικής μας ποιότητας. Καθόλου άσχημα νομίζω.

Από τη στιγμή που δεν διαθέτουμε ένα τέτοιο μηχάνημα, αν επιθυμούμε αυτή τη δυνατότητα, θα λειτουργήσουμε χειρωνακτικά. Θα χρησιμοποιήσουμε τις καλλιτεχνικές τεχνικές. Αυτή η επιλογή έχει το επιπλέον ενδιαφέρον πως δεν στοχεύει μόνο στο αποτέλεσμα αλλά και στη διαδικασία, η οποία δεν παραμένει  παθητική και άχαρη. Η εικόνα μας θα προκύψει μέσα από προσωπικούς συλλογισμούς και επιλογές.

Ζωγραφική και ψυχολογία

Ζωγραφική και ψυχολογία – Μέθοδος

 Ένας τρόπος να γνωρίσουμε την προσωπικότητά μας, τα συναισθήματά και γενικότερα τη ψυχική μας κατάσταση είναι να τα ζωγραφίσουμε. Να δημιουργήσουμε την εικόνα τους. Μια εικαστική διαδικασία που δεν αφορά απόλυτα την τέχνη ή την εκπαίδευση, αλλά είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας με τα υλικά της ζωγραφικής.

Εξωστρεφής, κινητικός, στοχαστικός. Χαρά, θλίψη, θυμός. Ξεσπάσματα κι εκρήξεις. Ευαισθησία, μελαγχολία, σκληρότητα. Αν μπορούμε να δώσουμε ονόματα σε ψυχικές καταστάσεις, μπορούμε να δώσουμε σχήματα και χρώματα. Δεν θέλουμε όμως αυτά τα σχήματα να είναι σκόρπια σύμβολα. Θέλουμε να είναι ενταγμένα και να έχουν την πληρότητα μιας εικαστικής σύνθεσης. Δημιουργούμε λοιπόν εικόνες που δεν περιλαμβάνουν σκόρπιες επισημάνσεις, αλλά  είναι πλήρεις και δίνουν μορφή σε καταστάσεις που δεν έχουν μορφή και είναι από τη φύση τους  ρευστές και θολές.

Αναζητούμε αντιστοιχίες ανάμεσα στις ψυχικές μας καταστάσεις και τις καταστάσεις των χρωμάτων και των σχημάτων. Εκτός ότι η διαδικασία λειτουργεί λυτρωτικά η εικόνα που προκύπτει είναι ένας τρόπος συνειδητοποίησης.

Μιχάλης Κοντούδης – Εικαστικός

About The Author