Άσκηση ρυθμού με θέμα τη φύση

Άσκηση ρυθμού με θέμα τη φύση

Άσκηση ρυθμού με θέμα τη φύση. Επιδίωξη της άσκησης είναι να κατανοήσουμε τον ρυθμό των σχημάτων και να αποκτήσουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τη ρυθμική ανάπτυξη των σχημάτων και την ομαδοποίησή τους στη φύση.

Άσκηση ρυθμού με θέμα τη φύση

Παρουσιάζουμε τις ζούγκλες του Hanri Rousseau https://www.henrirousseau.org/ αναλύουμε και σχολιάζουμε την ανάπτυξη των σχημάτων, τις ομοιότητες και την ποικιλία τους. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα τοπία του Gustave Klimt https://www.alamyimages.fr/photos-images/klimt-landscape.html?sortBy=relevant και εστιάζουμε στη ρυθμική παράθεση των κάθετων κορμών και του ρυθμού των πολύχρωμων στιγμάτων που αναπαριστούν τα φύλλα.

Άσκηση ρυθμού με θέμα τη φύση

Άσκηση ρυθμού με θέμα τη φύση – Άσκηση

Δημιουργούμε αναπαράσταση τοπίου επιλέγοντας τον τρόπο των παραπάνω καλλιτεχνών.

Ακολουθώντας τον τρόπο του Ανρί Ρουσσώ, επιλέγουμε σχήμα που παραπέμπει σε φυτικό μοτίβο και σχεδιάζουμε ρυθμικά αναπτύσσοντάς το στον χώρο. Ακολουθεί νέο σχήμα. Συνεχίζουμε έβς ότου ολοκληρώσουμε τη σύνθεσή μας. Χρωματίζουμε λαμβάνοντας υπόψη και ενισχύοντας την ρυθμική ανάπτυξη των σχημάτων. Αν επιλέξουμε τον τρόπο του Κλιμτ σχεδιάζουμε ρυθμικά λωρίδες που απεικονίζουν τους κορμούς των δέντρων. Διαμορφώνουμε τον χώρο με ρυθμική ανάπτυξη πολύχρωμων στιγμάτων που αναπαριστούν τα φύλλα.

Άσκηση ρυθμού με θέμα τη φύση

Παραδείγματα από έργα μαθητών μπορείτε να δείτε στο https://mkontoudis.sites.sch.gr/%ce%bf-%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7/