Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου
21 Ιουνίου, 2020 Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου Εκθέσεις admin

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου. Παρουσίαση μέρους των έργων που δημιούργησαν οι μαθητές του εργαστηρίου γλυπτικής. Η παρουσίαση περιλαμβάνει μόνο τέσσερις από τις ασκήσεις που πραγματοποιήσαμε φέτος. Οι ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες της φετινής χρονιάς και η απότομη διακοπή των μαθημάτων δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε μια ολοκληρωμένη έκθεση. Μέσα από μία σύντομη ξενάγηση για το είδος και το σκεπτικό των ασκήσεων θα περιηγηθείτε στα έργα των μικρών μας καλλιτεχνών.

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου.

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου

Η πρώτη επαφή των μαθητών με τη γλυπτική γίνεται μέσα από μια σειρά ασκήσεων και θεμάτων που δίνουν τη δυνατότητα στους μικρούς καλλιτέχνες να γοητευτούν με το πλάσιμο του πηλού και τη διαμόρφωση του όγκου. Σταδιακά εξελίσσονταν οι ασκήσεις και φτάσαμε στη δημιουργία μιας ανθρώπινης φιγούρας. Αυτή η άσκηση έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν και να δημιουργήσουν ακολουθώντας τα στάδια που ακολουθεί κάθε γλύπτης: από τον σκελετό, στη διαμόρφωση του γενικού σχήματος, στις λεπτομέρειες και το φινίρισμα.

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου. Λουλούδι από αυγοθήκες

Σε αυτή την άσκηση κάναμε μια μορφή ανακύκλωσης αφού χρησιμοποιήσαμε τις εσοχές από τις γνωστές μας χάρτινες αυγοθήκες. Σκοπός τέτοιου τύπου ασκήσεων είναι να μάθουν οι μαθητές να παρατηρούν τα σχήματα των αντικειμένων, να σκέφτονται τα σχήματα ανεξάρτητα από τη χρήση τους και να ψάχνουν να βρουν αναλογίες και ομοιότητες με άλλα αντικείμενα και στοιχεία της φύσης.

Παρατηρώντας τις αυγοθήκες εύκολα οι μαθητές αναγνώρισαν πως η εσοχή τους μοιάζει με λουλούδι. Τις επεξεργαστήκαμε – κόβοντας, χρωματίζοντας, κολλώντας- και τις μεταμορφώσαμε σε λουλούδια. Το κοτσάνι είναι από ξύλινο καλαμάκι και δημιούργησαν με πηλό τη βάση, χρωματίζοντάς την ώστε να ταιριάζει με το λουλούδι.

Γλυπτική – Ανάγλυφο

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου

Μέσα από αυτή την άσκηση δύο πράγματα θέλαμε να επεξεργαστούν και να κατανοήσουν οι μαθητές. Αρχικά τον τρόπο που λειτουργεί το φως και η σκιά στη γλυπτική. Στο ανάγλυφο δημιουργούμε εσοχές και προεξοχές από το βασικό επίπεδο με αποτέλεσμα φωτεινά και σκιερά σχήματα. Οι μαθητές αναγκάζονται να πλάσουν τα σχήματα ανάλογα με το πως δέχονται το φως. Το δεύτερο στοιχείο είναι το χρώμα και ο τρόπος που λειτουργεί στη γλυπτή επιφάνεια. Οι μαθητές μαθαίνουν να επιλέγουν και να διαμορφώνουν τα χρώματα ακολουθώντας τα σχήματα όπως διαμορφώνονται στο ανάγλυφο.

Το θέμα μας ήταν ένα ψαράκι, ένα απλό και οικείο σχήμα για τους μικρούς μας μαθητές , το οποίο επεξεργάστηκε ο καθένας με τον τρόπο του.

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου Χαρακτική – Λουλούδι

Εργαστήριο γλυπτικής 1ου Δημοτικού Νέου Ηρακλείου

Η χαρακτική είναι μια μορφή τέχνης άγνωστη στους μικρούς μαθητές. Γνωρίζοντας την όμως άμεσα τους γοητεύει αφού έχει να κάνει με τη χάραξη και την εκτύπωση. Αυτή η άσκηση επιδιώκει μια πρώτη δημιουργική επαφή με τη χαρακτική. Το θέμα μας είναι “Το λουλούδι”. Οι μαθητές σχεδιάζουν αρχικά το λουλούδι που επιθυμούν, μεταφέρουν το σχέδιο στην επιφάνεια χάραξης, χαράσσουν και ακολουθεί η εκτύπωση.

(Περισσότερα για την τεχνική και τις ασκήσεις χαρακτικής στο σχολείο στο Χαρακτική στο σχολείο ).

Η εμπειρία της δημιουργίας ολοκληρώνεται πάντα με την εμπειρία της έκθεσης των έργων. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δουν τις δημιουργίες τους έξω από τον χώρο του εργαστηρίου κάτι που τους βοηθά να διαμορφώσουν πλήρη εντύπωση για τα έργα τους και την τέχνη γενικότερα. Η παρούσα έκθεση είναι αποσπασματική και δεν έχει τη γοητεία της ζωντανής παρουσίασης των έργων, διατηρεί όμως την εκπαιδευτική αξία μιας έκθεσης.

Μιχάλης Κοντούδης – Εικαστικός

Tags
About The Author